Versailles

E napon (2004. április 2.) volt a 16. házassági évfordulónk. Mi lett volna ehhez méltóbb ünneplés, mint Versailles megtekintése? A RER nevű gyorsvasút visz ide, alig 50 perc alatt kiértünk. A vonaton harmonikások és rumbát játszó szaxofonos zenészek szórakoztattak bennünket, bár alig adott valaki pénzt nekik a produkciójukért, látszott hogy a muzsikusok is jól érezték magukat.

Nagyon szép kis településeken suhant át a vonat, főleg az Issy nevű megálló közelében voltak szép kis utcák. Versailles nagyon hangulatos város, házai mindenben Párizs jobb negyedeire emlékeztetnek, de lehet, hogy épp a főváros lakói utánozták a Napkirály környezetét…

A kastély-komplexum hatalmas, óriási, aranyozott kapukon át jutottunk be az udvarára. Kígyózó sorok voltak mindenütt. 10,5 Euro-ba került a belső szobák és a tükörterem megtekintése, illetve a kertbe való bejutás (3 Euro)

A hálószobák, a Bonaparte terem és a francia történelem nagy csatáit a középkortól 1809-ig bemutató festménygyűjtemény tetszett legjobban. A tükörterem éppen felújítás alatt állt, a parkettáját cserélik.

Kisétáltunk a kertbe is, sajnos, a szökőkutak még nem mind működtek. Nagyon fújt a szél, majd’ megfagytunk, mire végre eljutottunk a Trianon-paloták közelébe. Hatalmas kerülő útján sikerült csak – elkanyarodva a Velence-csatornától – meglelnünk azt a kijáratot, ami a Trianon-kastélyok felé vitt. Megnéztük azt az épületet is, amelyik bármely nép számára mást jelent, mint nekünk magyaroknak. A franciáknak ez a királyi kegyencnők emlékét idéző műemlék – nekünk, magyaroknak nemzeti katasztrófáink egyikének színhelye. Próbáltuk elképzelni, vajon hogyan érkeztek ide „azon” a június 4-ei (1920) reggelen a magyar küldöttség tagjai, akik aláírták az országunk megcsonkítását jóváhagyó békeszerződést? Mit érezhettek? Hogyan néztek erre a kastélyra? Én nem tudtam máshogy, csak nagy szomorúsággal a szívemben…

Visszasétáltunk lógó orral Versailles központjába, megnéztük a piacot és az antikvitás feliratú kicsi boltokat. Beszívtuk a cukrászdák és a virágcsokrok illatát.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s