Múzeumok Rouenban

A régi piac terén a 33-as számú házban van Jeanne d’Arc életét és halálát bemutató viasz- és történeti múzeum. Nem könnyű első pillanatban megtalálni, mert bejárata megbújik a többi képeslap- és szuvenír-árus boltocskája között. (Egy ilyen boltból kell a múzeumba is belépni egy öreg faajtón keresztül.)

Séta a Jeanne d’Arc Múzeumban — 27’ 24’’
https://archive.org/download/DigiblogRoundtableConference/jeandarc.mp3%20

A belépőjegyért (4, illetve kedvezménnyel 2 Euro) szép kiállításban lehetett részünk. A tárlók mellett angol, német vagy olasz nyelven is hallgathatjuk Szent Johanna történetét, és rengeteg vele kapcsolatos újabb kori tárgyat is összegyűjtöttek itt. Hiszen 650 éve állandó szereplője ő az irodalomnak, a képzőművészetnek, sőt a porcelánokon, szőnyegeken és egyéb dísztárgyakon is szerepel az arca. Sok zeneszerző (pl. Honegger) és számos filmrendező (pl. újabban a francia Luc Besson) is megörökítette életét, és számos színésznő számára élete egyik legemlékezetesebb alakítása volt Jeanne megformálása (pl. Ingrid Bergmannak). Szent Johanna ezentúl mindenhová velünk jön. Ezen a történelmi helyen ugyanis végleg beköltözik az ember szívébe.

A város számtalan további múzeummal büszkélkedhet. A párizsi képtárak után itt található például az a – egy 19. századi épületben lévő – szépművészeti múzeum (Musée des Beux Arts), amely vidéken a legtöbb impresszionista festménnyel büszkélkedhet.

Nem csupán képek, hanem szép művű bútorok, órák és szobrok is helyet kaptak itt. Nekünk legjobban tetszettek az újkori úgynevezett „rouen-i iskola” művészei által készített monumentális képek, amelyeket külön teremben állítanak ki.

A múzeumtól alig egy kis utcányira található a rouen-i kerámiamúzeum. Itt, és a fajanszboltokban megcsodálhatjuk a vidék és a város szépséges porcelánjait. (A szent Macleau templom melletti utcákban itt-ott még ma is látni, hogyan festik a porcelánt apró műhelyeikben a mesterek.) Van a városban továbbá emlékmúzeuma Flaubert-nek (kiegészítve egy orvostörténeti kiállítással), Corneille-nek; van kovácsoltvas-múzeum és a nevelésügy múltját bemutató múzeum.

Ez utóbbi számomra, a neveléstörténet tanára- és kutatójának különösen érdekes volt. A Szent Márk térhez közeli egyik utcácskában, gyönyörű, három szintes normann faházban található a 16-20. század legkülönbözőbb tárgyi és írott emlékeit bemutató múzeum. Festmények és litográfiák az iskola, a nevelés, a gyermekkortörténet múltjából, régi tankönyvek és egyéb, didaktikai céllal készült olvasmányok, a fegyelmezés és jutalmazás egykori (tárgyi!) emlékei, az írás- és olvasás-tanítás képes bemutatása, régi tanterem belsők gazdagítják a múzeumot. A 3. emeleten pedig egy kedves és érdekes játéktörténeti kiállítás kapott helyet.

A város múzeum maga is. Például a Rouen jelképévé vált reneszánszkori óratoronnyal, amelyet állítólag azért építettek az itt élők, mert az egyház engedélyezte számukra, hogy a böjt időszakában finom normandiai vajat egyenek. (Ilyen történet több településen is él, például a tájegység legfinomabb vaját készítő Isigny kapcsán is.)

Rouenban még a központi turista-iroda is egy csodálatos reneszánsz épületben van, a katedrálissal szemben, a képzőművészeti regionális iskola pedig egy mesebelien szép, faházakkal körülvett ódon udvarban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s