Bornemissza Anna “mindentudó” szakácskönyve — Fahéj, nádméz, malosa-szőlő, fejér cipó és rózsaeczet… Régi illatok, erdélyi lakomák ezerféle íze hivogatott, mikor asszonyi kíváncsisággal felütöttem Bornemissza Anna szakácskönyvét. Ahogy olvasni kezdtem, egyre inkább megerősödött bennem a gondolat: a művelődéstörténet nagybecsű forrását tartom a kezemben. Lázas kutatásokba kezdtem, hogy megtudjam, milyen is volt ez a fejedelemasszony, hogyan terítettek és mit lakmároztak I. Apafi Mihály udvarában. Bornemissza Anna 1630-ban született, és 1688. augusztus 5-én halt meg Ebesfalván. Az erdélyi fejedelem feleségeként erélyes és határozott asszonynak írták le a kortársak… Tovább >>>

Nyemcsok László (szerk.): Süteményeskönyv olvasóink receptjeiből. Axel Springer Magyarország, Pécs, 2011 Nyemcsok László (szerk.): Süteményeskönyv olvasóink receptjeiből. Axel Springer Magyarország, Pécs, 2011 — 2011-ben is megrendezésre került a Dunántúli Napló receptversenye. A Süteményeskönyvbe az Axel Springer megyei napilapjainak olvasói küldtek recepteket az ország nyolc megyéjéből. A beküldött receptek közül Balogh László olimpiai és világbajnok bronzérmes mestercukrász és Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács válogatta ki a legjobbakat, melyek bekerültek a könyvbe. Az olvasók által beküldött, a könyvben megtalálható összes süteményt… Tovább >>>

Könyvajánló: Orlovszky Géza (szerk.): Apicius: De re coquinaria – Szakácskönyv a római korból. Enciklopédia Kiadó, Budapest, 1996, 224 oldal Orlovszky Géza (szerk.): Apicius: De re coquinaria – Szakácskönyv a római korból. Enciklopédia Kiadó, Budapest, 1996. — A Római Birodalom állami tisztviselőjeként működő Marcus Gavius Apicius nevéhez fűződik a Kr. u. 1. században összeállított egyik legkorábbi szakácskönyv. A könyv a teljes receptgyűjtemény közlésén kívül tanulmányokban foglalkozik a mű írójával, a történeti háttérrel, az ókori Róma étkezési szokásaival. Illusztrációi Pannónia területén előkerült gasztronómiai témájú alkotások. | A recenzió bemutatja a szerkesztő, Orlovszky Géza Apicius de re coquinaria – Szakácskönyv a római korból című könyvét, amely megjelent 1996-ban az Enciklopédia Kiadó gondozásában, Budapesten, 224 oldal terjedelemben. A szerző recenziója megjelent az Új Magyarország című folyóiratban, 1997. december 22-én. Tovább >>>

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s