Közeledik szilveszter, ilyenkor biztosan nem csak mi gondoljuk úgy, hogy kell valami finom, különleges pogácsát vagy más, sós rágcsát sütni. Mi szinte minden évben kipróbálunk valami újdonságot is a régi, évtizedeken át bevált sós perec és sajtos rúd, illetve a töltött sajtos mellé. Az idén egy kolbászos finomságra esett a választásunk, melegen (és hidegen is!!) ajánljuk a kipróbálását!!

Kolbászos szilveszteri pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Kolbászos szilveszteri pogácsa (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 25 dkg túró,
  • 1 teáskanál só,
  • 2 dl 20 %-os tejföl.

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 1 tojás,
  • 1 szál füstölt kolbász lehéjazva, felkarikázva,
  • 15 dkg reszelt trappista sajt,
  • mustár ízlés szerint (ez el is maradhat).

Elkészítése: A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk: először a sóval elkevert lisztet elmorzsolgatjuk a margarinnal, utána tesszük hozzá a tejfölt és a túrót. 1-2 órára, vagy még jobb, ha egy egész éjszakára hideg helyre tesszük. Utána lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle. A korongokat kikent sütőlemezre rakosgatjuk, egyenként megkenjük egy kevés felvert tojással, mindegyikre ráteszünk egy kb. 3-4 mm vastagságú kolbászkarikát, a kolbászkákat megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, forró, kb. 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 25 percig sütjük. A legfinomabb ez a pogácsa aznap, mikor elkészül, de másnaposan is jól „helytáll”, pláne, ha kicsit rámelegítünk.

Kolbászos szilveszteri pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Kolbászos szilveszteri pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Kipróbáltuk úgy is, hogy a kolbászkarikákra egy pici pötty mustárt nyomtunk, és úgy szórtuk meg sajttal, isteni finom lett ez a változat is. Egy másik változat pedig az, ha nem teszünk a korongokra kolbászkarikákat, csak reszelt sajtot szórunk a felvert tojásmázra.


Egy kedves blog-olvasónk, Piroska küldte a Kolbászos pogácsánkhoz: „Kipróbáltam, nagyon finom lett! Egy részénél kolbász helyett franciasaláta zöldségkeveréket tettem rá. Azzal is nagyon fincsi volt! Aztán készítettem olyat is, amelyiknél kolbász is és zöldségkeverék is került rá, azzal is mennyei. Köszönöm a receptet! Bekerült a kedvenceim közé.”

Kiss Józsefné fotója)

Kiss Józsefné fotója