(Anyukám, Kéri Jánosné receptje) Ez a finom kalács lakodalmakban, karácsonyi asztalon, vagy csak úgy is mindig megállja a helyét. Édesanyám úgy készíti, hogy nincs ember a talpán, aki el tudja dönteni, a diós jobb-e, vagy a mákos, és hogy hat-hat vagy hét-hét szeletet együnk meg belőle egyszerre…
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojás sárgája,
- 2 dl tej,
- csipet só,
- 1 csomag vanília.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg dió,
- 30 dkg mák,
- 25 dkg cukor,
- kevés tej,
- mazsola,
- 1 szelet narancshéj,
- 2 evőkanál baracklekvár,
- őrölt fahéj,
- 1/2 dl rum.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit langyos tejjel összegyúrjuk, fél óráig pihentetjük, 4 részre osztjuk, megtöltjük az alábbi töltelékkel:
25 dkg cukrot kevés vízben felfőzünk, kétfelé osztjuk és beletesszük a darált diót illetve a darált mákot és a mazsolát. Két rúd diós és két rúd mákos beiglit tekerünk. A rudak tetejét felvert tojással megkenjük, hideg helyre tesszük fél óráig, majd újra megkenjük és kisütjük.
A következő bejegyzésből megtudhatod, hogy ez a finom étel milyen mesebeli alkalomra is elkészíthető!
Hozzászólás