(Anyukám, Kéri Jánosné receptje) — Ez a finom kalács lakodalmakban, karácsonyi asztalon, vagy „csak úgy” is mindig megállja a helyét. Édesanyám úgy készíti, hogy nincs ember a talpán, aki el tudja dönteni, a diós jobb-e, vagy a mákos, és hogy hat-hat vagy hét-hét szeletet együnk meg belőle egyszerre…

Diós-mákos kalács (Fotó: Kéri Kata)

Diós-mákos kalács (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók a tésztához:

  • 80 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 dl tej,
  • csipet só,
  • 1 csomag vanília.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg dió,
  • 30 dkg mák,
  • 25 dkg cukor,
  • kevés tej,
  • mazsola,
  • 1 szelet narancshéj,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • őrölt fahéj,
  • 1/2 dl rum.
Diós-mákos kalács (Fotó: Kéri Kata)

Diós-mákos kalács (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit langyos tejjel összegyúrjuk, fél óráig pihentetjük, 4 részre osztjuk, megtöltjük az alábbi töltelékkel:

25 dkg cukrot kevés vízben felfőzünk, kétfelé osztjuk és beletesszük a darált diót illetve a darált mákot és a mazsolát. Két rúd diós és két rúd mákos beiglit tekerünk. A rudak tetejét felvert tojással megkenjük, hideg helyre tesszük fél óráig, majd újra megkenjük és kisütjük.

A következő bejegyzésből megtudhatod, hogy ez a finom étel milyen mesebeli alkalomra is elkészíthető!